Lumina albastră este în jurul nostru de când de naștem, dar în forme și intensități diferite. Ne afectează în mod diferit atunci când provine dintr-o sursă naturală, față de alte surse ca monitoarele dispozitivelor digitale. Din acest motiv, este important să explicăm ce este lumina albastră, care sunt consecințele expunerii excesive și cum le putem preveni.

Ce este lumina albastră?

Lumina albastră este o parte naturală a vieții noastre și, datorită acesteia, corpul nostru recunoaște ziua și noaptea, produce și reglează hormonul somnului - melatonina, susține sau atenuează vigilența și atenția. Unii dintre noi suntem mai expuși la lumina albastră excesivă, care poate fi dăunătoare și periculoasă pentru ochii noștri. 

protecție împotriva luminii albastre eyerim expunere la lumină albastră ochelari cu dioptrii cu protecție împotriva luminii albastre efecte și protecție împotriva luminii albastre digitale

Care sunt sursele de lumină albastră?

Lumina albastră strălucește asupra noastră nu numai din surse naturale, dar mai ales de la dispozitivele electronice, cum ar fi smartphone-uri, monitoare pentru calculatoare și tablete sau televizoare. Desigur, este o diferența este dacă privești spre monitor o oră sau o îi întreagă la serviciu, deoarece uitatul la televizor sau activitatea pe dispozitive electronice pentru intervale scurte nu are impact măsurabil asupra vederii.

Conform The Nielsen Total Audience Report: Q2 2017, un utilizator obișnuit a petrecut aproximativ 8 ore și 58 de minute în fața unui monitor în 2017. Unele locuri de muncă necesită activitate la calculator zi de zi, iar în timpul pauzelor, angajații se uită la ecranele smartphone-ului lor, din nou. În acest fel, ochii pur și simplu nu se odihnesc și sunt stresați constant.

protecție împotriva luminii albastre eyerim expunere la lumină albastră expunere excesivă la lumină albastră ochelari cu dioptrii cu protecție împotriva luminii albastre efecte și protecție împotriva luminii albastre digitale

Care este sursa luminii albastre?

Dispozitivele digitale emit un anumit tip de lumină albastră și violet. Expunerea excesivă la aceste culori de lungime de undă scurtă poate avea un impact negativ și poate provoca mai multe probleme de sănătate, pe care le vom explica mai jos. Expunerea prelungită la lumina albastră vă poate deteriora ochii.

Alte exemple de efecte nocive ale luminii albastre includ:
• Sindromul ochilor uscați (usturimi,  mâncărimi și dureri, probleme de clipire, vedere încețoșată, dar și lăcrimare excesivă)
• Probleme cu somnul (lipsa somnului sau calitatea scăzută a acestuia poate conduce la alte complicații, precum extenuare, iritabilitate, indigestie, palpitații, depresie, probleme de concentrare)
• Ochi iritați (presiune în ochi, dureri, probleme de clipire, usturimi și iritare)
• Dureri de cap (dureri de cap pe termen scurt, dar și de lungă durată, dureri pulsatorii în jurul tâmplelor, tensiunea în gât, uneori durerile de cap pot cauza greață și vărsături)
• Vedere încețoșată (ochii au dificultăți în a se concentra asupra obiectelor apropiate sau îndepărtate, care apar încețoșate)

Blue light eyerim.ro

Cum te poți proteja de lumina albastră?

Vrem să te ajutăm cu câteva sfaturi preventive care să te ajute să eviți problemele menționate mai sus. Când lucrezi cu dispozitive digitale, urmează regula 20-20-20. Această regulă spune să iei o pauză de cel puțin 20 de secunde de la monitor la fiecare 20 de minute și să privești spre obiect aflat la 20 de metri depărtare. Ochii tăi se vor relaxa, la fel și creierul, și vor putea răspunde mai bine.

Alte idei care să te protejeze de lumina albastră sunt:


• Ochelari cu dioptrii cu protecție împotriva luminii albastre (strat special, care se adaugă la lentilele ochelarilor)
• Monitoare de calculator speciale cu tehnologie care reduce lumina albastră (o tehnologie care reduce penetrarea luminii albastre și reduce încordarea și oboseala ochilor. Între timp, există câteva mărci precum Samsung, BenQ sau Asus care oferă tehnologia care reduce lumina albastră)
• Folie specială (aplici folia de protecție pe dispozitivele tale digitale pentru a preveni lumina albastră și pentru a vă proteja ochii)
• Aplicații (care adaptează luminozitatea monitorului pentru a elimina lumina albastră, precum f.lux, eye saver, eyeblink, redshift, iris. Deși aceste aplicații pot denatura culori, acestea pot fi setate pe mai multe moduri în funcție de condițiile în care lucrezi.)

Ochelari pentru computer fără dioptrii eyerim.ro

Ochelari pentru computer fără dioptrii?

La eyerim, știm cât este de important să vă protejați împotriva radiațiilor dăunătoare generate de ecrane. Până acum, procesul de comandare a ochelarilor pentru calculator a fost mai complicat și mai costisitor, însă acum am decis să modificăm totul și să venim cu o noutate - o colecție de ochelari pentru calculator fără dioptrii, care oferă o protecție elegantă și de înaltă calitate împotriva luminii albastre. Acești ochelari fără dioptrii și cu rame din acetat, filtrează până la 35% din lumina albastră între 400 și 450 nm, sporind astfel confortul vederii dumneavoastră în timp ce lucrați în fața ecranelor. În plus, lentilele oferă protecție UV 100%, sunt anti-reflexie, rezistente la zgârieturi și, datorită stratului super-hidrofob, se murdăresc mai puțin și sunt mai ușor de curățat. Un avantaj major îl constituie faptul că îi puteți primi acasă în 24 de ore, ceea ce este un lucru rar întâlnit în domeniul optic. Fie că vă plac accesoriile moderne sau că preferați elementele clasice, oricine își poate găsi o pereche printre acești ochelari.

Ochelari pentru computer fără dioptrii eyerim.ro

Nu subestima influența luminii albastre

În acest articol, nu ne-am propus să te speriem, ci doar să evidențiem o problemă, uneori subestimată. Ai grijă de ochii tăi, chiar și atunci când nu porți ochelari de vedere și oferă-le suficient timp de odihnă. Dacă porți ochelari de vedere și lucrezi zilnic în fața unui computer sau smartphone, îți recomandăm să adăugi un strat de protecție împotriva luminii albastre pentru a-ți proteja vederea.