Atunci când alegeți ochelari noi, este important să alegeți indexul potrivit de refracție al lentilelor. Un index mai mare înseamnă că lentilele vor fi mai subțiri chiar dacă aveți dioptrii mai mari de +/- 2. Ochelarii cu lentile cu index mare vor fi mai ușori și nu vor pune presiune mare pe nas. Lentilele subțiri arată mai bine și sunt mult mai elegante.

Vă explicăm acest lucru printr-un simplu exemplu:

Andrei este miop și are nevoie de dioptrii cu putere de - 2.00. Matei este și el miop, dar are nevoie de dioptrii mai mari, cu putere de - 5.00. Dacă Andrei și Matei aleg lentile cu același index de refracție, lentilele lui Matei vor fi mult mai groase decât cele ale lui Andrei. Cu cât dioptriile sunt mai mari în cazul aceluiași index, cu atât ele vor fi mai groase și mai grele. Un index mai mare însă va schimba această situație!

Pentru ca și cei care au dioptrii mai mari să poată avea parte de ochelari eleganți cu lentile subțiri, există posibilitatea unui indice superior de refracție. Lentilele cu un index mai mare sunt mai subțiri decât cele standard. 

Indexul lentilelor este important.

Lentilele cu valoarea plus pentru corectarea hipermetropiei tind să fie mai groase înspre centrul lentilei, în timp ce lentilele cu valoarea minus pentru corectarea miopiei sunt mai groase înspre margini. În cazul alegerii unui index mai mare, lentilele vor fi mai subțiri, în cazul dioptriilor cu valoare ridicată.

Alegeți indexul lentilelor în funcție de puterea dioptriei:

- Index 1.5 - lentile cu grosime standard și calitate optică excelentă, ideale în cazul dioptriilor mai mici de +/- 2.00.
- Index 1.6 AS - lentile cu 30% mai subțiri, cu design asferic care reduc distorsiunea la periferie, în cazul dioptriilor mai mari. Acestea au o calitate optică bună, au 100% protecție UV și sunt de 7 ori mai durabile decât lentilele cu index 1.5. Sunt ideale pentru dioptriile cuprinse între +/- 2.25 și +/- 4.00.
- Index 1.67 AS - lentile cu 40% mai subțiri, cu design asferic. Acestea au o calitate optică bună, au 100% protecție UV și sunt de 5 ori mai durabile decât lentilele cu index 1.5. Sunt ideale pentru dioptriile mai mari de +/- 4.25.

Alte tipuri de index pot fi:

1.53 trivex - lentile foarte rezistente la șoc, potrivite pentru copii sau pentru iubitorii de sport. 
1.59 policarbonat - lentile super ușoare și durabile.
1.74 AS - cele mai subțiri lentile asferice potrivite pentru dioptrii mai mari de +/- 6.00.

Atunci când vă personalizați ochelarii pe eyerim, vă puteți alege dintre 3 tipuri de indexuri de lentile pe care noi le considerăm ca fiind cele mai bune. Au o calitate optică excelentă și pot acoperi o diversitate mare de dioptrii.

Ochelari cu lentile cu index mare.

Un index mare al lentilelor are și dezavantaje:

Un index mai mare de refracție presupune și un număr Abbe mai mic. Numărul Abbe se referă la calitatea optică luată per total și la dispersia luminii. În cazul lentilelor cu indexul de 1.74, în materialul lentilelor se produc mai multe reflexii care pot fi deranjante, mai ales în cazul ochelarilor fără rame. De aceea, am decis să nu oferim acest tip de lentile.

Cea mai bună opțiune în ceea ce privește raportul dintre grosimea lentilei și calitatea vizuală sunt lentilele cu index de 1.6. Acestea sunt potrivite pentru majoritatea persoanelor care nu au dioptrii mari. În același timp, ele oferă o rezistență superioară, care va fi apreciată de cei care preferă ochelarii cu semi-rame sau fără rame.

Vă ajutăm în alegerea pe care o faceți!

Este bine că sunteți preocupați de detalii atunci când vă cumpărați ochelari noi. De aceea, ca să nu alegeți un index nepotrivit, vă putem da o mână de ajutor în ceea ce privește această decizie în cazul ochelarilor din colecția eyerim. Vom lua în considerare valoarea dioptriilor și tipul ramelor alese și vom alege noi indexul potrivit pentru dv. Opticienii noștri produc câteva mii de lentile zilnic în laboratorul nostru.

Puteți avea încredere în opticienii noștri. Veți avea parte nu doar de lentile subțiri și elegante, dar și de lentile care vă vor oferi cea mai clară vedere posibilă.