Bun venit în vizionarea seriei Go. Explore. See. Hai cu noi să explorăm vizual cele mai frumoase locuri de pe Pământ. În primul episod, vom merge pe străzile Istanbul-ului modern, capitala Turciei.

Istanbul-ul, cunoscut de populațiile vestice și ca Orașul cu două fețe sau ca Poarta către Orient, este cel mai mare oraș din Turcia. Se întinde de-a lungul coastei europene și asiatice. Acest oraș este de multe ori punct de oprire pentru turiștii ce călătoresc către Asia. Pe drumul de întoarcere din Iran, am decis să facem o escală de o zi din zborul către Europa și să explorăm străzile magice ale orașului.

 

Când și unde.

Cel mai potrivit moment al anului pentru a vizita acest frumos oraș este, fără dubiu, primăvara. Căldura plăcută și briza primăvăratică îți vor ține companie de-a lungul străduțelor, în vizitele la boutique-rile de ceai sau în după-amiezile relaxante în parcurile înverzite.

Unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le-am vizitat a fost Piața Sultanahmet. Te poți bucura de frumusețea moscheii Hogia Sofia, care a fost transformată în muzeu, sau poți admira moscheea Albastră, favorita mea. Îmi amintesc că aveam pielea de găină ascultând chemările la rugăciune din toate părțile. Doar stai în iarba proaspătă, ia câte o gură din ceaiul tradițional turc și delectează-te cu acest spectacol cu orele.

go explore see turkey istanbul eyeweargo explore see travelling with eyerim

Dacă îți place să mergi la cumpărături, nu uita să mergi Grand Bazare și pierde-ți vremea prin multitudinea de străduțe și pasaje. Poți găsi acolo orice - de la bijuterii, la covoare, ceai sau condimente. Bucură-te de cumpărături la maximum. Comerțul cu localnicii este distractiv, ei iubesc competițiile când vine vorba de a negocia.

Pentru cei cărora li se pare că Grand Bazare este prea gălăgios și suprapopulat, ia o pauză în parcul Gülhane situat chiar deasupra orașului. Vorbește cu localnicii, bucură-te de peisajul impresionant și savurează momentul. Este chiar fascinant peisajul din acest loc - un continent în partea dreaptă și altul la stânga, amândouă la doar câteva minute distanță.

go explore see turkey istanbul eyeweargo explore see turkey istanbul eyeweargo explore see turkey istanbul eyewear
Nu uita de Podul Galata - unul dintre simbolurile proeminente ale Istanbul-ului. Acest pod locul preferat al localnicilor care vin și pescuiesc aici în fiecare dimineață. Este un bazaar pe o parte a podului, iar pe cealaltă parte este locul unde găsești comercianții de pește proaspăt și poți gusta din specialitățile locale. Surprinzător, nu este vorba de kebab ci de pește prăjit în franzelă. Odată ce ajungi mijlocul pieței, sari într-o barcă - principalul mijloc de transport din oraș - treci prin maiestuosul canal Bosfor în parte asiatică a orașului în doar câteva minute.

Istanbul-ul este cu siguranță una dintre destinațiile noaste preferate din Europa. Orașul are o atmosferă unică, înconjurată de sute de minarete subțiri și ascuțite și de cupole ocrotind orașul. Carisma orașului combinată cu ospitalitatea localnicilor îți vor intra pe sub piele și cu fiecare dată în care vizitezi acest loc, îți vei dori tot mai mult să te întorci.

Noi credem că prin episodul de azi din seriile Go. Explore. See. vei experimenta cel puțin o fracțiune din atmosfera copleșitoare pe care Istanbulul o oferă. Luna viitoare, te vom duce într-o călătorie prin străzile romantice a insulei grecești Santorini și vom explora casele ei autentice alb-albastre. Pe data viitoare!