Este esențial să înțelegeți cum să interpretați multe numere și denumiri ciudate! Ca să vă cumpărați ochelari de vedere online, aveți nevoie doar de câteva minute, de rețeta dv. și de un calculator sau de un telefon.

Citirea rețetei poate părea greu de descifrat, la prima vedere. Suntem aici pentru a vă învăța elementele de bază, așa că hai să începem. 

OD ȘI OS

OD înseamnă ‘oculus dextrus’, adică ochi drept în latină. OS înseamnă ‘oculus sinister’, adică ochi stâng în latină. Unii medici au formulare speciale pentru rețetă, fără prescurtări ca OD și OS. Rețetele pot conține coloane simple pentru Ochiul Drept și Stâng sau doar literele D și S. 

SPH

SPH (sau simplu S) este o prescurtare pentru sferă (dioptrie). Sfera este un număr care descrie "puterea" lentilei dv. În fața acestei cifre, veți avea un semn + (pentru hipermetropie) sau - (pentru miopie). Cu cât cifra este mai mare, cu atât aveți nevoie de o corectare mai accentuată a vederii. 

Să nu uităm să menționăm - dacă aveți trecut la sferă semnul =, acesta este echivalent cu semnul -.

Aflați cum să citiți rețeta de la oftalmolog, ochelari de vedere online, blog eyerim

COLOANE PENTRU ASTIGMATISM

Am explicat deja ce este astigmatismul în acest articol. Astigmatismul este frecvent și în cazul hipermetropiei și în cazul miopiei. Dacă aveți astigmatism, veți avea valori în coloanele cu numele CYL și AX. Dacă aceste coloane sunt goale înseamnă că nu aveți astigmatism (e bineee)

CYL (sau ZYL) înseamnă cilindru. Cilindrul este o dioptrie specială pentru persoanele care suferă de astigmatism. Acesta acționează doar pe o axă, respectiv într-o singură direcție în care neregularitatea din ochiul tău. denaturează vederea.

Aflați cum să citiți rețeta de la oftalmolog, ochelari de vedere online, cilindru și ax
AX (sau A, ACH) reprezintă orientarea sau gradul astigmatismului dv. Este cuprins între 1 și 180 grade.  

Aflați cum să citiți rețeta de la oftalmolog, ochelari de vedere online, cilindru și ax

PUTERE ADIȚIONALĂ

​Puterea adițională (ADD) este un indiciu privind cât de puternici vor fi ochelarii tăi de citit comparativ cu ochelarii pentru distanță. În cazul în care găsești termenul PA în rețeta ta, probabil suferi de presbiopie, respectiv vedere slabă care apare la persoanele cu vârsta peste 40 de ani. Soluția pentru tine poate fi reprezentată de două perechi de ochelari - o pereche pentru distanță și o pereche pentru citit, sau ochelari cu lentile multifocale, care îți vor oferi o vedere clară de la toate distanțele.

În caz că în continuare nu știți cum să citiți corect rețeta, puteți să-i contactați pe colegii noștri de la Serviciul Clienți și ei vă vor ajuta.

Aflați cum să citiți rețeta de la oftalmolog, ochelari de vedere online, putere adițională, lentile multifocale

DISTANȚA PUPILARĂ

Valoarea DP este importantă pentru a putea comanda online ochelari de vedere. DP (distanța pupilară) este distanța în milimetri între centrul pupilelor dv. Dacă rețeta dv. nu conține această valoare, nu vă faceți griji. Am creat un ghid simplu despre cum să vă măsurați DP de acasă sau puteți folosi aplicația noastră online pentru a vă măsura distanța pupilară. Pentru aceasta, veți avea nevoie de un card și de o cameră web.

Aflați cum să citiți rețeta de la oftalmolog, ochelari de vedere online, DP, distanță pupilară

Sperăm că acum vă este mai ușor și că puteți citi rețeta ca un (mic) profesionist. Este simplu acum să vă cumpărați ochelari de vedere noi de la eyerim și să vă împărtășiți prietenilor cunoștințele nou-acumulate.