Un simplu accesoriu precum ochelarii îți poate transforma fața. Cu toții ne dorim o pereche bună de rame atunci când umblăm prin soare sau când mergem la noul film al lui Ryan Gosling. În ziua de astăzi, luăm ochelarii de-a gata fără să-i apreciem așa de mult, nu-i așa? Dar cum au fost ochelarii în trecut oare? Ei bine, vei afla în următoarele minute.

Hai să începem cu câteva informații amuzante despre ochelarii de vedere - Seneca, marele filosof stoic și sfătuitorul împăratului Nero, a fost unul din primii oameni care nu putea citi toate cărțile romane datorită vederii slabe. Așa că a luat un bol de sticlă, l-a umplut cu apă, a pus cartea în spatele acesteia și a reușit să citească. Nu putem ști sigur dacă acest lucru este adevărat sau nu, dar cunoscându-i anumite caracteristici de-a lui Seneca, credem că sunt șanse ca acesta să fi stat cu un bol de apă să îți citească cărțile preferate.

Primul instrument real pentru susținerea vederii a fost creat în jurul anului 1000 pentru vederea la distanță și se numea piatră de citit. Era un cerc de sticlă care juca rolul de lupă, într-un anume fel. Dar poate te întrebi cum de era folosit un astfel de instrument în Evul Mediu? Ei bine, îl puneai deasupra scrisorii primite de la prietenul tău roman și citeai cele mai recente bârfe despre Constantin al VIII-lea.

Dar poate te întrebi și de ochelarii de soare. Ei bine, istoria acestora începe de când împăratul roman Nero se chinuia să vadă luptele între gladiatori datorită soarelui puternic ce îi venea în ochi. Așa că a luat o bucată șlefuită de smarald, a pus-o în fața ochilor - și iată prima pereche de ochelari de soare. În secolul 14, erau ochelari de soare purtați de judecătorii chinezi care se temeau că verdictul lor poate fi citit pe ochi. Ce gașcă tare aveau acești judecători chinezi.

Era de aur în industria ochelarilor a fost desigur în secolul 20. Hai să călătorim împreună de-a lungul timpului.

Ochelari populari: 1910 – 1940

Eyewear Polo Ralph Lauren, Giorgio Armani, Ray-Ban, Max Co

În această perioadă de timp, ochelarii de soare și ochelarii de vedere erau practic la fel, cu rame rotunde și culori deștepte. Încet și inobservabil, ochelarii au devenit parte o industriei de modă în rapidă evoluție. În 1929, Sam Foster a început să vândă ochelari de soare protectivi în New Jersey și ochelarii săi Foster Grant au fost primii ochelari de soare produși în masă și au devenit rapid o parte din trend. La scurt timp după, oamenii au început să fie puțini mai aventuroși în ceea ce privește ochelarii de soare. Încă se aplică faptul că totul arată mai bine cu o pată de culoare, nu-i așa?

Ochelari populari: 1940 – 1970

Eyewear Kerbholz, Prada, Tom Ford, Ray-Ban

În timpul sfârșitului anilor 30’ și la începutul anilor 40’, ochelarii au luat-o pe un drum fascinant. Aceasta a fost perioada în care ochelarii de soare au devenit „cool”. Starurile de cinema au început să folosească ochelari de soare ca o declarație în spatele căreia să se ascundă, foarte similari acestor Kerbholz. Edward H. Land a inventat filtrul Polaroid filter. Ochelarii de soare Ray-Ban Aviator au devenit foarte populari, iar prima pereche de ochelari cu rame ochi-de-pisică au fost inventați - foarte asemănători acestor Prada. De-a lungul acestor ani puteai vedea bărbați arătoși purtând ochelari de vedere ca acești Ray-Ban Clubmaster pe la toate colțurile. Ce timpuri norocoase erau acestea!

Ochelari populari: 1970 – 1990

Eyewear Ray-Ban, Carrera, Dolce&Gabanna, Marc Jacobs

Până în 1970, designerii de modă și celebritățile au avut un impact imens asupra pieței de ochelari. Toată lumea își dorea să poarte o pereche de ochelari de soare destul de mari încât să iasă în evidență, foarte similari acestor Dolce & Gabbana. Culorile stridente și ramele rotunde erau foarte căutați, ca acești Ray Bans! Culoarea a fost cel mai admirat trend în anii 70’ pentru ochelarii de soare și nu a lăsat în urmă nici ochelarii de vedere. Dacă îți place stilul găsești aici ochelarii perfecți pentru tine!
Credeai că anii 70’ erau cei mai nebunești? În niciun caz! Anii 80’ au venit într-un stil și mai mare, totul era și mai strident. Punem pariu că unii dinstrămoșii tăi sigur purtau ochelari stil aviator ca acești Ray-Bans în timp ce citeau benzi desenate! Sau își ascundeau fețele în spatele unor ochelari de soare ca acești Carrera în vara anului ‘85? Mergi înapoi în timp și pune mâne pe perechea ta preferată!

Ochelari populari: 1990 – 2010

Eyewear Ray-Ban, Giorgio Armani, Jimmy Choo, Pesol

Anii 90’ au fost o decadă legendară, iar ochelarii din această perioadă nu sunt mai prejos. Ochelarii mari, supradimensionați erau încă la modă, dar în timp stilul lor s-a transformat în dimensiune și finețe, aceștia rămănând la modă până la sfârșitul anilor 2000. Nu știm dacă ai observat, dar stilul acesta a revenit pentru anul acesta, și, chiar dacă crezi sau nu, o să vezi peste tot ochelari Ray-Ban ca aceștia sau aceștia peste tot anul acesta.
Cine își aduce aminte de Clark Kent aka Superman? Ei bine, noi. Chiar dacă Clark a fost un supereou, vederea lui nu era chiar așa de bună, așa că purta o pereche elegantă de ochelari pătrați. Nu doar personajele ficționale ca și Clark Kent purtau astfel de ochelari. Toată lumea voia să fie superom în anii 90‘și nu credem că lucrurile s-au schimbat prea mult până în 2018. Dacă și forma ta umană are o vedere proastă, achiziționează-ți niște ochelari stilați ca acești Ray-Ban sau Persol!
În jurul anului 2010, zicala „Cu cât mai mare, cu atât mai bine” a apărut o dată cu ochelarii de soare supredimensionați. Dacă încă îți dorești să îți ascunzi cu succes fața de lume, neapărat trebuie să încerci acești ochelari de soare Giorgio Armani sau acești Jimmy Choo! Erau foarte populari acum opt ani și sunt încă șic. Sigur îți vor plăcea această pereche de ochelari bine-cunoscuți Ray-Ban Justin sau acești ochelari de vedere Ray-Ban, dacă îți cauți ochelari clasici faimoși acum zece ani și care cu siguranță vor mai fi la modă pentru mult timp.

Aceasta a fost o scurtă incursiune prin istoria ochelarilor, sperăm că ai învățat ceva nou! Fie că îți plac ochelarii vinatge sau mai degrabă ai da banii pe o pereche de ochelari avangardiști, pe care nimeni nu îi are încă, poți naviga pe website-ul nostru unde ai o gamă largă de stiluri din care să alegi.