Lentilele de contact sunt un ajutor practic care ajută milioane de oameni să vadă mai bine fără a fi nevoiți să poarte ochelari. Vă gândiți să le încercați? Iată câteva dintre beneficiile lor care v-ar putea convinge.

 

Care sunt beneficiile lentilelor de contact?

 

- Lentilele de contact nu deformează conturul feței dumneavoastră așa cum o pot face uneori ramele de ochelari.

- Nu trebuie să faceți schimb între ochelarii de soare și ochelarii cu dioptrii - puteți purta confortabil ochelari de soare în timp ce purtați lentile de contact.

- Puteți face în siguranță orice sport.

- Sunt confortabile și nu se deplasează pe nas, precum ochelarii.

- Veți putea să vă concentrați mai bine prin lentile și nu veți fi orbit de strălucirea lentilelor ochelarilor.

- Cu lentilele de contact, nu trebuie să faceți compromisuri în ceea ce privește machiajul.



 

Cu toate acestea, ca în cazul aproape oricărui produs, există multe tipuri, mărci, materiale etc. de lentile de contact. Așadar, cum alegeți? Noi vă vom sfătui!

 

1. În funcție de tipul de defect al ochilor (corecție)

 

Cea mai frecventă și importantă clasificare a lentilelor de contact se bazează pe tipul de corecție a vederii pe care lentilele o oferă. Medicul oftalmolog vă va spune după control ce tip de defect ocular trebuie corectat în cazul dumneavoastră*. În mod specific, acesta poate fi miopie, hipermetropie, astigmatism sau presbiopie. În funcție de aceasta, puteți alege:

 

1) Lentilele de contact sferice sunt lentile dioptrice concepute pentru a corecta miopia sau hipermetropia. Acestea vă vor permite să faceți confortabil și în siguranță activități care sunt foarte dificile cu ochelari.

2) Lentilele de contact torice sunt concepute pentru a corecta astigmatismul, deoarece au cilindru. 

3) Lentilele de contact multifocale sunt utilizate pentru a corecta presbiopia. Aceasta înseamnă că ele corectează atât vederea de departe, cât și cea de aproape. 

 

*Inclusiv dacă aveți deja o rețetă pentru ochelari cu dioptrii, este important să rețineți că această rețetă este diferită de o rețetă pentru lentile de contact. Din acest motiv, trebuie să vă faceți o programare pentru o măsurare specială a ochilor la medicul oftalmolog sau optometrist.

 

2. În funcție de duritate și de material

 

Există două tipuri principale de materiale:

 
  • Lentile moi: confortabile și potrivite pentru majoritatea persoanelor.
  • Lentile dure: corecție mai bună, dar sunt mai puțin confortabile.
 

Lentile de contact moi

 
  • Realizate dintr-un material flexibil care lasă oxigenul să treacă până la cornee.
  • Acestea oferă o potrivire confortabilă, dar necesită o înlocuire frecventă din cauza riscului de conjunctivită.
  • Se împart în lentile cu hidrogel și cu hidrogel de silicon. Lentilele de contact din silicon-hidrogel au o permeabilitate ridicată la oxigen, ceea ce asigură o bună respirație a corneei; pe de altă parte, în comparație cu lentilele din hidrogel, acestea au adesea o umectabilitate mai slabă, o rigiditate mai mare și o tendință de a forma depozite de lipide.
 

Lentile de contact dure

 
  •  Confecționate dintr-un material rigid (polimetilmetacrilat), acestea nu sunt la fel de flexibile.
  • Ele se adaptează la curbura corneei, nu acoperă întreaga suprafață a corneei, ci doar centrul.
  • Ele servesc, de asemenea, ca lentile terapeutice pentru bolile corneei.

 

3. În funcție de scopul de utilizare


Unele lentile sunt concepute pentru ocazii speciale:

- Corective: Ele sunt utilizate pentru a corecta erorile de refracție, cum ar fi miopia, hipermetropia, astigmatismul sau presbiopia (hipermetropia).

- Cosmetice: Sunt produse atât cu dioptrii, cât și fără dioptrii și sunt utilizate pentru a schimba culoarea ochilor.

- Terapeutice: Tratează anumite boli sau leziuni ale ochilor (în special ale corneei).

 

4. În funcție de durata de purtare și de regularitatea înlocuirii

 
  • ZilniceNu necesită nicio îngrijire. Nu aveți nevoie de nicio soluție sau husă pentru ele. Pur și simplu luați lentile noi, perfect curate, în fiecare zi. Acest lucru le face să fie cele mai confortabile și, cel mai important, cel mai sănătos mod de a purta lentile de contact. Pur și simplu le folosiți și le aruncați.
  • Săptămânale / bisăptămânale: Pentru aceste lentile, veți avea deja nevoie de o soluție cu care să îngrijiți lentilele de contact.
  • Lunare: Acestea sunt lentile pentru utilizatorii experimentați care nu doresc să poarte ochelari și se bazează doar pe lentilele de contact. Chiar și în cazul lentilelor de contact lunare, este necesară o soluție de păstrare a lentilelor.
  • Pentru purtare pe termen lung: Pot fi purtate pentru perioade mai lungi de timp, dar necesită o întreținere regulată.


 

Alți parametri importanți pentru lentilele de contact

 
  • Conținutul de apă al lentilei: Un conținut mai mare de apă înseamnă mai mult confort, dar poate crește riscul de infecție.
  • Permeabilitatea la oxigen: Importantă pentru sănătatea ochiului, deoarece corneea este hrănită de oxigen.
  • Filtru UV: Ajută la protejarea ochiului de razele solare.
  • Curbura: Determină cât de bine se potrivește lentila la ochiul dumneavoastră.
  • Grosimea centrului: Influențează confortul și permeabilitatea la oxigen.
  • Diametrul: Important pentru o potrivire corectă pe ochi.
 

Accesorii și îngrijire

 
  • Soluții și geluri
Soluțiile scapă lentilele de contact de murdărie, ucid microorganismele și umezesc suprafața. Astfel, alegând soluția potrivită, veți obține curățenia și conservarea necesară a lentilelor dumneavoastră. Aceasta este singura modalitate de a le păstra în stare perfectă pe toată durata de valabilitate a acestora. Puteți alege între soluții multifuncționale (all-purpose), soluții cu peroxid și soluții saline (soluția salină nu conține elemente dezinfectante și, prin urmare, nu poate înlocui soluțiile speciale pentru lentile de contact).
   
  • Picături pentru ochi

Acestea măresc conținutul de umiditate al ochilor și, astfel, ajută purtătorii de lentile de contact să crească confortul în timpul procesului de purtare. Ele acționează ca lacrimi artificiale, prevenind sindromul de ochi uscat și iritarea mecanică a ochiului. De asemenea, ele servesc ca protecție a ochiului împotriva influențelor externe (praf și polen), ajută împotriva acumulării de bacterii și la spălarea și eliminarea corpurilor străine sau a substanțelor toxice din ochi. Pe eyerim, puteți alege între picături pentru ochi care conțin hialuronat de sodiu sau picături pentru ochi fără conservanți de la mărci cunoscute.

 

CUMPĂRĂTURI PICĂTURI PENTRU OCHI
 

  • Penseta 

Aceasta previne înfundarea și deteriorarea în timpul introducerii lentilelor.

 
  • Cutiile pentru lentile

Acestea sunt folosite pentru a depozita lentilele pentru mai multe zile, fiind disponibile și cu opțiuni antibacteriene și cosmetice.



 

Pentru cine sunt potrivite lentilele de contact

Lentilele de contact pot fi o opțiune excelentă pentru persoanele care nu doresc să poarte ochelari, dar care au nevoie de o corecție a vederii. Ele sunt potrivite atât pentru sportivi, cât și pentru cei care caută o soluție cosmetică. Cu toate acestea, ele nu sunt potrivite pentru toată lumea. Persoanele cu anumite afecțiuni medicale sau cu ochii foarte uscați trebuie să fie atente atunci când aleg lentilele de contact.

 

Pentru cine nu sunt potrivite lentilele de contact

 

- Pentru persoanele cu anumite afecțiuni medicale (de exemplu, glaucom, diabet, inflamații).

- Pentru persoanele cu probleme de producere a lacrimilor, alergii sau care folosesc anumite medicamente (de exemplu, contraceptive).

 

Nu faceți compromis între confort și stil. Alegeți dintr-o gamă largă de lentile de contact, soluții și picături de ochi de la mărci populare de pe eyerim!